Bepaal de lichtinval in huis zelf met deze handige tips!

Een functie van gordijnen die vaak wordt benoemd is het bepalen van lichtinval. Met gordijnen bepaal je de lichtinval in een bepaalde ruimte. In deze blogpost lichten wij graag wat specifieker aan je toe met welke tips & tricks jij dit zelf allemaal kan regelen. En ook belangrijk, waar je dan rekening mee moet houden.

Kijk naar je ruimte

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen wat je wilt bereiken met de gordijnen voor dat ene raam. Zoek je privacy? Zoek je gordijnen puur voor de sfeer en je interieur? Of moet het op sommige momenten het licht helemaal buiten houden? Elke ruimte in je huis wordt natuurlijk weer anders gebruikt en heeft dus andere behoeftes. In elke ruimte zal je een ander lichtinval willen hebben om zo goed gebruik te kunnen maken van juist die ruimte.

Kijk ook naar de stand van de zon en wanneer je het meest in die ruimte bent. Misschien heb je juist door de stand van de zon alleen gordijnen als sfeermakers nodig in de eetkamer, bijvoorbeeld.

Kijk naar de stof

Als je hebt bepaald wat er nodig is in de ruimte qua licht, dan kun je je verder gaan verdiepen in de stof. Zoek je privacy, maar wil je wel daglicht naar binnen laten? Dan kan je het beste kiezen voor een inbetween. Zoek je juist een stof die het licht op sommige momenten helemaal buiten houdt? Dan kan je het beste kiezen voor een dim-out stof of een overgordijn met verduisterende voering. In sommige gevallen zoek je een gordijn voor de sfeer en mag het licht lekker naar binnen vallen; dan kies je voor een mooie vitrage stof. Uiteindelijk is de stof bepalend voor hoeveel licht binnen komt.

Kijk naar het type gordijn

Het type gordijn kan ook het laatste beetje lichtinval bepalen. Neem bijvoorbeeld een vouwgordijn in plaats van een geplooid gordijn om je raam deels te kunnen bedekken. Een vouwgordijn kan je op elke gewenste hoogte in je raam krijgen, om zo directe zonnestralen te blokkeren maar toch een open gevoel te houden in je ruimte.

Een geplooid gordijn kan je natuurlijk ook verplaatsen, maar dan de andere kant op. Daarmee komen we terug op het eerdere punt, dat het belangrijk is om te kijken naar de ruimte en hoe de zon hier -zonder gordijnen- invalt. Wanneer heb je er misschien last van? Is dat beter tegen te houden met geplooide gordijnen of vouwgordijnen? Met de verschillende types gordijnen kan je (letterlijk) verschillende kanten op met het bepalen van je lichtinval.

Hopelijk hebben we zo beter toegelicht waarom en hoe gordijnen jouw helpen om lichtinval te bepalen. Licht is heel belangrijk in elk interieur en natuurlijk licht blijft toch altijd het mooist. De juiste gordijnen helpen je om een prachtig effect te creëeren in je interieur. 

Bekijk onze collectie gordijnen op maat

Vind je het fijn dat iemand even mee kijkt met jouw ruimte? Dat kan. Wij geven gratis & persoonlijk advies.

Ik wil gratis online advies