Wat kies je, enkele plooi of dubbele plooi?

Op de foto: Texture Naturel met een dubbele plooi

Kan je wel wat advies gebruiken bij het maken van je keuze? We're here to help. We geven gratis online gordijnen advies. Maak een afspraak om te bellen of stuur foto's van je ruimte via de e-mail.

Ik wil gratis online advies

Gordijnen uitzoeken is best lastig, daar weten wij alles van. Als je een keuze hebt gemaakt voor een mooie stof, komt nog de keuze voor de plooi. Naast een wave-plooi, kan je kiezen voor een enkele of dubbele plooi. Deze lijken veel op elkaar en dat kan de keuze best lastig maken. In deze blog leggen we het verschil duidelijk uit, zodat jij een goede keuze kan maken voor jezelf.

De enkele en de dubbele plooi

Boven wordt in je gordijn een plooi gestikt in het atelier. (Meer weten? Lees dan dit artikel!) Bij een enkele plooi wordt de stof één keer gevouwen en wordt die vouw gestikt. Bij een dubbele plooi neemt het atelier een groter stukje stof voor de plooi, zodat de plooi daarna nog een keer wordt dubbelgevouwen. Zo ontstaat een dubbele plooi. De meeste gordijnen zijn gemaakt met een dubbele plooi. Een dubbele plooi wordt ook wel vlinderplooi genoemd, herken je die naam? 

Op onderstaande afbeeldingen kan je het verschil tussen de enkele plooi en dubbele plooi goed zien. Dit gordijn is onze Texture Grijsbeige

Benodigde stof

Zoals gezegd wordt er bij een dubbele plooi een groter stuk genomen voor de plooi. Dus, uiteindelijk betekent dit dat er meer stof gebruikt wordt bij een gordijn met dubbele plooi dan bij een gordijn met enkele plooi. Meer stof betekent in principe dus ook dat je gordijn dan iets duurder is. Dat is wel goed om te weten van te voren. 

Uitstraling

Een gordijn met een enkele plooi hangt, als je je gordijn open hebt, als een compacter pakketje aan de zijkanten van je raam. Maar, onderaan heeft je gordijn hangt je gordijn misschien niet in mooie golven. Vooral als je gordijn van plafond tot vloer is. Dan heeft je gordijn meer stof nodig om onderaan ook een mooi golvend effect te hebben. Dit kan je (onder andere) creëren met een dubbele plooi. Met de dubbele plooi krijgt je gordijn dus een rijkelijke uitstraling. Is je gordijn langer dan 3 meter? Dan zie je van een enkele plooi helaas vrij weinig nog onderaan het gordijn. 

De keuze

Natuurlijk is je keuze persoonlijk. Zowel enkele plooi als dubbele plooi is mogelijk voor al onze gordijnen in ons assortiment. Dus daar hoef je in ieder geval geen rekening mee te houden! Kies wat in jouw situatie het beste past. Wij hopen je in ieder geval een beetje op weg te hebben geholpen om de belangrijkste verschillen uit te lichten. 😊

Wat jij ook kiest, wij maken je gordijn 100% voor je op maat. Met enkele plooi of dubbele plooi. 

Stel je eigen gordijn samen

Heb je nog vragen? Stuur gerust een berichtje!