Laat je jouw gordijnen op de vloer of over de vloer hangen?

Heb je behoefte aan gratis online gordijnen advies? We're here to help. Maak een afspraak om te bellen of stel je vragen via de e-mail.

Ik wil gratis online advies

Je bent eruit, je wilt je gordijnen tot aan de vloer. Nu is het laatste waar je nog over moet nadenken of je jouw gordijnen echt op de vloer wilt laten hangen of juist over de vloer. Met over de vloer bedoelen wij dat je gordijnen echt over de vloer slepen. Ze zijn dus langer gemaakt dan de hoogte van bovenkant tot vloer. 

Wij geloven erin dat jij zelf de beste keuze kan maken, zolang je maar de juiste informatie hebt. En je zit goed! Die informatie geven wij jou graag in deze blog. En andere informatie in onze andere blogs, mocht je daar nog behoefte aan hebben. 

Gordijnen op de vloer laten hangen

Dit is het meest populair. Je gordijnen op de vloer laten hangen. Of eigenlijk, net daarboven. Dit heet ook wel je gordijnen "vrij laten hangen". Ze hangen dan echt net boven de vloer. 

Hoe laat je je gordijnen vrij hangen

Je laat je gordijnen vrij hangen door zo'n 1,5 tot 2 cm van de hoogte af te halen. Dan hangen je gordijnen net boven de vloer en hangen ze dus altijd vrij. 

Ga je voor linnen gordijnen? Dan moet je er rekening mee houden dat ze wat kunnen veranderen in hoogte, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Dan kan het dus zijn dat ze in de ene periode wel vrij hangen, maar in de andere periode toch iets langer of korter zijn. 

Polyester gordijnen zijn krimpvast. Kies je ervoor dat je gordijnen vrij boven de vloer hangen? Dan zullen ze dus altijd vrij boven de vloer hangen. 

Gordijnen over de vloer laten hangen

Als je gordijnen eigenlijk te lang zijn, dan slepen ze over de vloer. Dit ken je misschien ook wel als oversized gordijnen. Het kan zeker een hele bewuste keuze zijn om gordijnen over de vloer te laten slepen. Je kan er namelijk wel een bepaalde sfeer mee neer zetten in je interieur. Het geeft een rijkelijke uitstraling, maar oversized gordijnen hebben tegelijkertijd ook een nonchalante look. 

Hoe krijg je oversized gordijnen?

Oversized gordijnen creëer je door ongeveer 5 cm bij de hoogte op te tellen. Dit kan natuurlijk ook meer zijn. Dit is maar net hoe oversized jij je gordijnen wilt hebben. Dat is het handige aan gordijnen op maat, jij kan het zelf bepalen! Maar minimaal raden wij je wel aan om 5 cm bij de hoogte op te tellen, als je oversized gordijnen wilt hebben. 

Wanneer zijn oversized gordijnen aan te raden? 

Oversized gordijnen zijn zeker aan te raden bij linnen gordijnen of gordijnen met katoen. Deze gordijnen met natuurlijke materialen complementeren de nonchalante look van oversized gordijnen heel erg. 

Wanneer kan je beter je gordijnen niet over de vloer laten slepen?

Heb je tapijt in de ruimte waar de gordijnen komen te hangen? Dan kan je beter niet kiezen voor gordijnen die over de vloer slepen. Dus, dan kan je beter je gordijnen vrij laten hangen. Door het tapijt kunnen je gordijnen sneller slijten (en je tapijt ook trouwens) als het over elkaar heen sleept. 

En? Wat wordt het? Laat je je gordijnen op de vloer hangen of over de vloer slepen? 

Laat je gordijnen 100% op maat maken