Hoe kies ik de juiste kleur in de woonkamer? Tips van interieurstylist Laura!

Deze blog is geschreven door Laura van LM Interieurontwerp.

Ben je verhuisd of ben je toe aan een herinrichting in jouw huis en weet je niet welke kleuren je moet kiezen in de woonkamer? Lees dan vooral even door, want ik durf te wedden dat hier fijne tips voor je in staan!

Een paar posts geleden (op Instagram) deelde ik hoe je een kleur op de wand kan kiezen naar aanleiding van bestaande, gekleurde wanden die je op dit moment al in de woonkamer hebt.

     kleur woonkamer tips     

Kijk dus in dat geval naar wat je al in huis hebt qua kleuren. En pas daar jouw nieuwe kleurtint op aan! Pak de kleurenstaal er nog eens bij van de kleur die je op je wand hebt geverfd. Deze staal heeft lichtere tinten (tot wit) en donkerdere tinten (tot zwart). Ik raad je aan om naar deze kleurenstaal te kijken en hier een kleur uit te kiezen. Zo blijf je gegarandeerd in dezelfde sfeer die je op dit moment in je ruimte hebt. En zo voeg je dus niet nóg een kleur toe, maar vul je het kleurenpalet bij jou thuis alleen maar aan!

Wil je niet een kleurtint toevoegen, maar echt een andere kleur?

Bepaal deze kleur op basis van de volgende punten:

  • Wat is de functie van de ruimte?

Bepaal waarvoor de ruimte dient. Wanneer je het hebt over de woonkamer, is deze ruimte hoogstwaarschijnlijk de ruimte waar je ontspanning zoekt.

Kleuren die bij 'ontspanning' horen zijn bijvoorbeeld natuurlijke en warme kleuren.

  • Maak het persoonlijk!

Welke kleur vind ik mooi als persoon? Wanneer je niet alleen woont; Welke kleuren vinden mijn huisgenootjes mooi?

Wanneer jouw lievelingskleur oranje is en de lievelingskleur van jouw vriend groen is, hoef je natuurlijk niet perse een knal oranje muur + een groene muur te verven in de woonkamer, er bestaan namelijk meerdere kleurtinten.😉 Wat je wel kan doen is rekening houden met deze kleuren. Want jij en jouw vriend zien tenslotte oranje en groen als inspirerende, positieve kleuren! Deze kleuren wekken deze gevoelens ook onbewust al bij je op, waardoor jij je fijner voelt in een ruimte waar deze kleur aanwezig is.

  • Welke kleuren hebben de bestaande meubels die in de woonkamer staan?

Vaak is meubilair gemaakt van hout en/of kunststof. Hout is een warm materiaal, en daarom zo goed als altijd een warme kleur. De 'warme' eigenschap is iets om mee te nemen wanneer je een kleur op je wand gaat kiezen!

TO DO: Ga eens naar de bouwmarkt. In het grote kleurenschap vol met stalen (deze zijn gratis!) zie je zo goed als alle kleuren, van licht naar donker.

Een voorbeeld: 

- Wat is de functie van de ruimte?

Ontspanning

- Welke kleur vind ik mooi als persoon?

Oranje en groen

- Welke kleuren hebben de bestaande meubels die in de woonkamer staan?

Bruin (warm hout) en wit

 

FUNCTIE   +   PERSOONLIJKE KLEUR   +   BESTAAND MEUBILAIR

Wanneer jullie dus een kleur willen toevoegen aan de woonkamer, daarbij rekening willen houden met de functie van de ruimte, deze ruimte een persoonlijke twist willen geven en de kleur afstemmen op eigenschappen van bestaand meubilair, zoek dan in het schap naar een kleur op basis van een ontspannende kleur + oranje en groen + warme kleur.

 

Waar kan ik de juiste kleur vinden?

Kijk onderin het schap voor een lichte kleur (een zachte tint = ontspanning!), bij de kleuren oranje en groen. In de afbeelding hieronder zie je 24 kleuren waaruit jullie kunnen kiezen. De Functie en de Persoonlijke kleur is bepaald. Nu is het tijd om het Bestaand meubilair (in gedachten) erbij te halen.

Het bestaande meubilair is (warm) hout en wit. Wil je de warme houtkleuren meer aandacht geven: Kies dan een zo donker mogelijke kleur uit het geselecteerde vlak. Wil je de witte kleur meer aandacht geven: Kies dan een zo licht mogelijke kleur uit het geselecteerde vlak. Deze kleur zit zo dicht mogelijk bij wit.

"Welke warme en ontspannende kleur je hieruit kiest; Het zal passen in jouw woonkamer. Jouw persoonlijke twist zit er in!" - Laura 

FUNCTIE   +   PERSOONLIJKE KLEUR   +   BESTAAND MEUBILAIR

 

LET OP! Deze 'wand' vergeet je bijna!

In de avond doe je de gordijnen dicht, hierdoor creëer je een extra 'wand'.

Deze bovenstaande punten kan je ook heel goed gebruiken wanneer je de kleur van je gordijnen uitkiest. Gordijnen zijn zeer aanwezig wanneer ze dicht zijn, ze bepalen een groot deel de sfeer in jouw interieur.

Overdag zijn de gordijnen open dus zullen ze minder 'impact' hebben dan 's avonds. Dit is juist ook een leuke manier om te spelen met de sfeer in jouw interieur! Overdag een andere sfeer dan 's avonds; Overdag staat in het teken van fris, licht en openheid, 's avonds tover je de warmte, geborgenheid en knusheid tevoorschijn.

Begrijp je de som maar heb je toch nog een vraag over hoe je kleur kan toepassen in jouw eigen interieur? Stuur me gerust een berichtje via mijn website of Instagram.

M E E R   T H U I S   I N   J E   E I G E N   H U I S !

liefs! Laura✨