Het kiezen van gordijnen: Tips van Interieurstylist Danique

Blog geschreven door Danique van MetDanique Interieuradvies & Styling

We zien het helaas nog vrij vaak dat de gordijnen stiekem het ondergeschoven kindje in het interieur zijn. Maar juist met deze echte sfeermakers kan je de perfecte finishing touch geven aan de ruimte! Want gordijnen zijn echte sfeermakers, dat is een van de belangrijkste redenen om voor gordijnen te kiezen. Vind je dat stiekem toch best lastig? Interieurstyliste Danique van MetDanique Interieuradvies vertelt je graag de eerste stappen die het kiezen een stuk makkelijker maken!

Welke functie krijgt het gordijn?

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is; om welke ruimte gaat het en welke functie krijgen de gordijnen? Je kunt namelijk kiezen voor gordijnen om verschillende redenen. Wil je gordijnen vanwege het lichtinval, privacy of puur ter decoratie? In een woonkamer kies je waarschijnlijk eerder voor transparante gordijnen voor de sfeer en op een slaapkamer juist verduisterende gordijnen zodat je het lichtinval kan beperken.

Kijk dan direct even naar de ruimte, heb je hele hoge of juist kleine ramen? Wil je de ruimte wat hoger laten lijken of wil je die kleinere kamer wel ruim laten blijven aan voelen?

Welke sfeer wil je uitstralen?

Om je gordijnen goed te laten aansluiten bij je interieur is het belangrijk om te weten in welke sfeer je zoekt. Wil je van je kamer het liefste een rustig geheel maken? Kies dan voor een gordijnstof die past bij jouw interieur!

Straalt jouw interieur rust en natuur uit? Kies dan ook voor een natuurlijke stof gordijnen zoals linnen of katoen. Deze materialen hebben een fijne structuur en geven je ruimte een lichte én luxe touche.

Of wil je juist dat de gordijnen dé eyecatcher van de ruimte wordt? Dan kan je er juist voor kiezen om je gordijnen in een tegen hangende of extra kleur te kiezen. Kies dan bijvoorbeeld in een Scandinavisch interieur waarin je vooral wit, grijs en hout terugziet voor een groen gordijn! Hou dan wel de stof transparant en licht zodat je de ruimte licht houdt.

Het perfecte voorbeeld: De Inbetween Linnen Grijsgroen

Heb jij een toffe, moderne betonnen vloer in je woning liggen maar mis je nu wat warmte? Kies dan juist voor gordijnen en het liefste in een warme tint. Door het contrast met de ‘koude’ vloer ontstaat er een warme sfeer.

Staaltjes en advies

Vraag altijd stof stalen op van je favorieten keuzes! Je krijgt dan superhandig kleine stalen op gestuurd die je zelf even bij de door jouw gewenste raam kan bekijken. Kijk vooral of de kleur en het materiaal je op meerdere tijdstippen van de dag bevalt. Vind je de kleur in de middag bij volop binnenkomend daglicht net zo mooi als s ’avonds met de lampen aan? Oh, en vraag advies bij een interieuradviseur of gordijn expert, zij hebben de beste tips en adviezen voor je!