Vertel me meer: dim-out stoffen

Heb je behoefte aan gratis online gordijnen advies? We're here to help. Maak een afspraak om te bellen of stel je vragen via de e-mail.

Ik wil gratis online advies

Dim-out is een term die je veel zal zien of horen in de zoektocht naar het perfecte gordijn. Maar, wat is het nou precies en wat zegt het over de gordijnstof? In deze blogpost willen we je daar meer over vertellen, zodat je hierna precies weet hoe het is.

Verschillende ‘levels’ van transparantie

Wat je waarschijnlijk al wel weet, is dat gordijnstoffen verschillende gradaties, of levels, hebben van transparantie. Het ene gordijn laat meer licht door dan het andere. Dat ligt puur aan de gordijnstof of stoffen die zijn gebruikt voor het maken van jouw gordijn. Van transparant naar verduisterend zijn de levels grofweg:

  •        Vitrage
  •        Inbetween
  •        Overgordijn
  •        Dim-out
  •        Black-out

Verduisterend?

Een dim-out gordijn is dus een verduisterende stof. Ze maken de ruimte donker en houden het licht voor het grootste deel buiten. Een dim-out is nooit 100% verduisterend, dat is een black-out stof. Een dim-out stof moet wel altijd verschillende testen door om een dim-out te zijn. Uit die testen moet komen dat de stof wel gemiddeld ongeveer 90% verduisterend is. Een lichtere kleurvariant kan overigens altijd meer licht doorlaten dan een donkere kleur.

Bij een dim-out gordijnstof wordt een laag tussen de stof geweven, die ervoor zorgt dat de stof zowel lichtdicht is als een verduisterende werking heeft.

Omdat een dim-out stof een verduisterende functie heeft, is het de ideale stof voor in je slaapkamer. Je kan eigenlijk elk type gordijn laten maken met de door jou gekozen dim-out stof. Denk bijvoorbeeld aan een vouwgordijn, een gordijn met enkele plooi of dubbele plooi, het kan allemaal!

Helemaal verduisterend?

Zoals gezegd is een dim-out stof dus niet 100% verduisterend, al komt het wel in de buurt (meestal zo'n 95% verduisterend). Wil je er zeker van zijn dat je gordijn helemaal geen licht doorlaat, dan kan je ervoor kiezen om je stof te laten voeren met een verduisterende voering. Dag zon-licht! Bij elke dim-out stof geven wij aan wat de mate is van verduistering. 

Waarom geen black-out stoffen in het assortiment?

Jij hebt goed gelezen! Er zijn inderdaad ook black-out stoffen. Deze stoffen zijn afgewerkt met een laagje zodat er helemaal geen licht doorheen valt. Het nadeel aan dit laagje en dus aan deze stoffen, is dat de stof erg stug hierdoor wordt. Je gordijn zal dus niet lekker aanvoelen maar ook niet mooi naar beneden vallen.

Omdat wij dit wel belangrijk vinden, hebben wij dus dim-out stoffen in het assortiment. Deze functioneren goed als verduisterende gordijnen. Let op: Hoe lichter de kleur, hoe minder verduisterend je gordijn. 

Onze meest populaire dim-out gordijnen

Easy Dim Taupe
Woven Dim Grijs