Welke gordijnen kies je voor in je slaapkamer?

Wil je dat we even met jou meedenken? We're here to help. We geven je gratis & persoonlijk advies voor gordijnen in je slaapkamer.

Ik wil gratis online advies

Eerder schreven we al eens over hoe je jouw gordijnen kiest. Dit is een goed begin om je op weg te helpen, als je nog helemaal geen idee hebt. Er zijn grofweg 3 dingen om over na te denken: de ruimte waar je gordijn komt hangen, de functie van het gordijn en de gordijnstof en kleur. In dit artikel leggen we een focus op de slaapkamer en geschikte gordijnen in deze ruimte.

De ruimte en de functie

De ruimte is dus je slaapkamer en die gebruik je, over het algemeen, om in te slapen. Om te slapen vindt over het algemeen iedereen het fijn als het lekker donker is. De functie van het gordijn is dus grotendeels om het licht buiten te houden. Elk type gordijn kan verduisterend zijn, dat is meer afhankelijk van de stof. Je kan dus kiezen tussen een geplooid gordijn, vouwgordijn, rolgordijn of andere raamdecoratie. Kies wat jij zowel het mooiste vindt qua uitstraling in jouw slaapkamer.

De gordijnstof

Dus, voor in de slaapkamer zoeken we een gordijn die het licht buitenhoudt. Zo kan je lekker op de zondagochtenden doorslapen ook al is het licht buiten. Met het juiste gordijn blijft het in jouw slaapkamer nacht! Het gordijn moet dus verduisterend zijn.

Verduisterende gordijnen

Een gordijn kan op verschillende manieren verduisterend gemaakt worden. De eerste manier is om een stof te kiezen die verduisterend is. In de gordijnenwereld is er een onderscheid tussen black-out en dim-out. Black-out gordijnstoffen zijn compleet verduisterend, dus zeker geschikt voor de slaapkamer. Dim-out gordijnen maken de ruimte zeker donker, maar zijn niet compleet verduisterend. Hier kan dus nog wat licht door het gordijn heen komen. Onze black-out stoffen zijn 100% Verduisterend Night, Sleep en Dream. Onze dim-out stoffen zijn Easy Dim en Woven Dim. Bij de dim-out stoffen staat aangegeven voor hoeveel % dit gordijn verduisterend is, dat is vaak rond de 95%. 

Verduisterende voering

Een andere manier om je gordijn verduisterend te maken is om je gordijn te voeren. Er wordt dan achter je gordijn een voeringstof genaaid. Vaak is de voeringstof in een vergelijkbare kleur als je gekozen gordijn. Je kan dus een gordijn kiezen naar keuze en die laten voeren. Deze optie kan je kiezen in de configurator. Een paar bijkomende voordelen van je gordijnen laten voeren zijn: je gordijn is voller en hangt mooier, zorgt voor extra geluids- en warmte-isolatie en het gaat de verkleuring van je gordijnen tegen.

Een handig weetje is dat gordijnen en vouwgordijnen te voeren zijn. Rolgordijnen bijvoorbeeld niet. Mocht je dit type gordijn graag willen in jouw slaapkamer en je wilt het licht buiten houden, dan moet je dus kiezen voor een verduisterende stof. Dan heb je geen voering nodig.

Tip: Als je vouwgordijnen of rolgordijnen kiest en je plaatst ze in de dag, dan kan er een streepje licht langs beide zijkanten ontstaan als het buiten licht is. Je kan dan beter kiezen voor op de dag montage.

Bekijk onze collectie verduisterende gordijnen op maat