Zo verduister je je slaapkamer met de juiste gordijnen

Het volgende geldt waarschijnlijk voor iedereen: gordijnen in je slaapkamer moeten je slaapkamer verduisteren. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat voor soort verduisterende gordijnen zijn er? En waar moet je op letten? 

Verduisterende gordijnen

Er bestaan gordijnstoffen die van zichzelf verduisterend zijn. Deze gordijnstoffen worden ook wel black-outs of dim-outs genoemd. 

Black-out gordijnstoffen

Dit zijn gordijnstoffen die 100% verduisterend zijn. Dit komt door een speciale coating die toegepast is op de gordijnstof. Deze gordijnen worden ook wel lichtdicht genoemd.

Door de speciale coating voelt het gordijn wat stugger en is de achterkant van de stof meestal wit. Goed om rekening mee te houden! Dit helpt natuurlijk ook wel weer tegen de warmte van de zon, dat is dan weer een bonus. 

Onze black-out stoffen zijn de 100% Verduisterend Night, de 100% Verduisterend Sleep en de 100% Verduisterend Dream

Dim-out gordijnstoffen

Dim-out gordijnstoffen worden geweven met een zwarte tussenlaag. Hierdoor is de stof zo dichtgeweven dat ze de ruimte verduisteren. Donkere kleuren verduisteren altijd meer dan lichtere kleuren. (Tip: bij het gordijn op onze website zie je de mate van verduistering)

Een dim-out gordijn is dus niet 100% verduisterend, maar wel bijna. Je kan altijd even een testje doen als je een gratis staal hebt besteld. Houd de zaklamp van je telefoon achter de stof om te zien hoeveel licht het stofje door laat. Een geplooid gordijn heeft natuurlijk meer stof, maar het geeft je toch een goede indicatie. Dim-out gordijnen zijn in de meeste gevallen perfect geschikt voor in je slaapkamer. 

Onze Easy Dim en Woven Dim zijn onze verduisterende, dim-out gordijnen. Beschikbaar in neutrale en uitgesproken kleuren. 

Gordijn verduisteren met verduisterende voering

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een gordijnstof hebt gevonden die helemaal perfect past in je slaapkamer. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat deze gordijnstof niet verduisterend is. Bijvoorbeeld een overgordijn/een mooie weefstof. Gelukkig is er dan nog de optie om je gordijn te laten voeren met een verduisterende voering. Dat is een extra laag stof achter je gordijn, die er voor zorgt dat je gordijn verduisterend is. 

Zo kan je bijna van elk gordijn wel een verduisterend gordijn maken! Het is alleen niet aan te raden om een voering achter een vitrage of inbetween te doen, aangezien je de extra stof er dan door heen ziet. 

Aan de achterkant van je gevoerde gordijn zie je de witte voering. Een bijkomend voordeel is dat je gordijn automatisch voller wordt, door de extra laag stof. Zo heb je een prachtig, vol gordijn voor je raam hangen. 

Extra tips: Maakwijze van je gordijnen

Jij wilt een donkere slaapkamer en dus verduisterende gordijnen. Dan wil je niet dat je gordijnen aan de zijkant stroken licht vertonen of dat er licht boven je gordijn uitkomt. Probeer dus zoveel mogelijk te bedekken van je raam. Een paar tips volgen hieronder.

Als je de ruimte hebt, zorg dat je gordijn overlapt met de muur naast je raam voor minimaal 20 cm. Zo verklein je de kans op een strook licht aan de zijkant van je gordijn.

Ga voor een geplooid gordijn, met een enkele of dubbele plooi, en hang je gordijnen voor de rails. Zo komt er ook geen licht boven je gordijn uit. Als je bijvoorbeeld kiest voor ringen, dan komt er licht door de ringen. Misschien vind je dat niet erg, maar zeker een goed idee om rekening mee te houden. 

 

Bekijk alle gordijnen

Heb je behoefte aan gratis online gordijnen advies? We're here to help. Maak een afspraak om te bellen of stel je vragen via de e-mail. Wij komen ook bij je inmeten.

Ik wil gratis online advies