Hoe wordt een enkele of dubbele plooi gemaakt in je gordijn in het atelier?

Heb je behoefte aan gratis online gordijnen advies? We're here to help. Maak een afspraak om te bellen of stel je vragen via de e-mail.

Ik wil gratis online advies

Op dit moment zijn de meeste gordijnen toch wel gordijnen met een plooi, ofwel enkel ofwel dubbel. De dubbele plooi blijft toch wel het meest populair van de twee. Dit komt omdat het ervoor zorgt dat het gordijn veel voller is en het geeft daarmee een wat luxere uitstraling.

Even kort: enkele en dubbele plooi?!

Allereerst is het natuurlijk wel belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een enkele en dubbele plooi. Eigenlijk zegt de naam het stiekem al. Bij een enkele plooi wordt er in het gordijn bovenaan een stukje stof geplooid. Bij een dubbele plooi wordt er een groter stuk stof geplooid, want deze wordt weer in het midden gestikt. Zo ontstaat er een dubbele plooi. Een dubbele plooi heeft ook wel de naam vlinderplooi, omdat het op een vlindertje lijkt (met een beetje fantasie soms).

Hoe worden de plooien gemaakt?

Oké, nu het verschil (hopelijk) voor je duidelijk is, willen wij onze kennis delen over hoe het nou gemaakt wordt. Een dubbele plooi is dus eigenlijk in het verlengde van een enkele plooi. Eerst moet een enkele plooi gemaakt worden, dus laten wij daar ook mee beginnen.

Enkele plooi

Natuurlijk is er een machine hiervoor, we leven wel in de 21e eeuw, maar er komt nog veel handwerk bij kijken! Het maken van een gordijn is nergens een geheel geautomatiseerd proces. De machine helpt door met een laserlijntje aan te geven waar gestikt moet worden. Ook biedt de machine elke keer een haakje aan zodat deze ook er tussen genaaid kan worden. Het is dus elke keer goed passen en meten, alles op de juiste plek leggen, en de plooi stikken. Zo zijn de plooien gelijk verdeeld over het gordijn en wordt overal dezelfde hoeveelheid stof genomen om de plooi te maken. Het resultaat is een mooie enkele plooi over je hele gordijn!

Dubbele plooi

Deze wordt veel gemaakt in het atelier omdat het een populaire plooi is. Dit komt vooral door hoe het valt, er wordt meer stof gebruikt dus je gordijn valt rijkelijk naar beneden. Dit zorgt dus voor de luxe uitstraling die we eerder benoemden. Eerst wordt het proces van de enkele plooi gedaan, zoals hierboven beschreven. Er wordt wel meer stof genomen om de plooi te maken, anders kan je er niet twee plooitjes van maken. (Het is dus niet zo dat als een enkele plooi gemaakt is je er gemakkelijk een dubbele plooi van kan maken die mooi is. Daar is dan niet genoeg stof voor.)

Een dubbele plooi maak je door de plooi te tacken. Ook hier komt weer veel handwerk bij kijken. De plooi moet gevouwen worden, precies in het midden, en wordt onder de naaimachine gelegd. Daar wordt een klein randje gestikt, zodat ze onderin aan elkaar zitten. Zo ontstaat een mooie dubbele plooi. Dit wordt dan herhaald voor elke voorgemaakte plooi in je gordijn.

Weet jij nog niet wat je moet kiezen, een enkele plooi of een dubbele plooi? Lees dan onze blog over de keuze tussen een enkele plooi en een dubbele plooi!

Weet je al of je gaat voor een enkele of dubbele plooi? Wij maken gordijnen 100% op maat, met enkele plooi of dubbele plooi. 

Bekijk onze collectie!